Om oss

Historien om Arno

I början av 1940-talet var läderremmar och rep de vanligaste medlen för att säkra last. I många fall funkade det säkert helt okej, men Arne Norman stötte ibland på problem när hålen på remmarna inte stämde överens med storleken på det han ville spänna fast. Idén om ett självlåsande spänne väcktes och Arne började konstruera det som skulle komma att bli den första Arno-Remmen – En lätt rem som gick att dra åt till precis rätt längd, oavsett användningsområde. Visionen om att ersätta de otympliga läderremmarna höll i sig och Arne lät bygga ett verktyg för att tillverka sina spännen i större skala. Varumärket ARNO® föddes 1942 och kom att lägga grunden för de remmar som vi tillverkar idag.

Efter nästan 80 år i branschen har vårt produktsortiment utvecklats och förändrats till att idag innefatta produkter inom flera områden:

  • Spännband och spännremmar med invävd text eller logotype

  • Spännremmar och spännband av standardtyp

  • Individuell anpassade remmar

  • Vävda band på rulle

  • Maskinsurrningar

  • Lyftprodukter

  • Tejp

Vår filosofi

Genom åren har vårt starka varumärke ARNO® blivit synonymt med bästa service och högsta kvalitet. Vår långsiktiga strävan är alltid att tillgodose våra kunders behov och därför utökar och utvecklar vi vårt produktsortiment kontinuerligt för att kunna vara en så komplett leverantör som möjligt.

Våra ledord är:

  • Kvalitet: Vi tillverkar och säljer produkter som vi är stolta över och själva vill använda. Dessutom har vi egen testutrustning för att kvalitetssäkra både våra delkomponenter och färdiga produkter. Du kan läsa mer om vårt kvalitetsarbete HÄR.
  • Flexibilitet: Vår anläggning i Kristinehamn har eget väveri och montering vilket garanterar korta ledtider och maximal flexibilitet. I kombination med vår kinesiska anläggning och externa leverantörer skapar vi positiva synergieffekter som möjliggör tillverkning av stora volymer så väl som små serier och specialprodukter.
  • Erfarenhet: Lång erfarenhet ger stor kunskap – om produkterna vi tillverkar och saluför, såväl som materialen och maskinerna vi arbetar med. Här finns ett hantverk i tillverkningen som ibland kräver fingertoppskänsla, och vår produktionspersonal besitter en hantverksskicklighet och yrkeserfarenhet som imponerar.
Gruppfoto Väveriet
Väveriet
Gruppfoto sömnad/montering
Montering/Sömnad

1917

Arno-Remmens grundare Arne Norman föds.

1942

Det första Arno-spännet tillverkas och Arne Norman Bandindustri startar i Grycksbo, Dalarna.

1963

1963

Arno levererar 500,000 skidremmar, ett nytt försäljningsrekord.

1971

Arne Norman upprättar Arno LTD, Irland.

1972

Det nya plåtspännet designas och patenteras.

1975

1975

Arno flyttar till nya lokaler i Kristinehamn, Värmland.

1976

Generationsskifte! Arne Norman lämnar över facklan till sin son Per-Arne som blir ny företagsledare på Arno-Remmen.

1985

Verksamheten på Irland säljs för att renodla verksamheten i Sverige.

1991

Första leveransen till Volvo Personvagnar

1996

1996

Investeringar i ny CAD-teknologi för mönstervävning. ARNO blir ISO-certifierade enligt 9001 och 14001 som ett av de första företagen i branschen.

2001

Tredje generationen satsar vidare – Carl-Fredrik Norman tar över rollen som VD.

2002

2002

Arno utvecklar sortimentet och lanserar sina egna lyftprodukter: lyftblock, rundsling, vajrar m.m.

2005

2005

Den första leveransen skeppas till slutkund från den kinesiska produktionsanläggningen.

2006

Carl-Fredrik Norman blir utsedd till årets företagare i Kristinehamns Kommun.

2018

2018

Arno-Remmen flyttar till nya lokaler på Gustavsviks industriområde i Kristinehamn. Produktionsytan dubblas och möjliggör för framtida expansion.