Hur använder man spännband – frågor & svar

Spännband är ett av de viktigaste redskapen för många verksamheter och en bokstavlig räddare i nöden för alla som hanterar tunga laster och gods, oavsett om det är på lastbilsflak, i lagermiljö eller inom scenbygge. Spännband är kraftiga remmar med en spännare, vilken ger en hävstångseffekt och möjliggör hårt åtspända surrningar som inte ger vika.
 
Det vanligaste sättet att surra last är så kallad överfallssurrning, vilket innebär att spännbandet horisontellt och pressar godset mot golvet. Detta ökar friktionen och hindrar lasten från att glida runt.
 

Hur spänner man ett spännband?

Till skillnad från en enkel spännrem kan ett spännband dras åt med hjälp av spännaren, vilket gör att det kan dras åt hårdare, och utan att man behöver dra hårt i själva bandet. Spännaren ”pumpas” för att dra åt till önskad fasthet.
 
För spännbandet kring det du ska fästa, och försök se till så att båda ändarna hamnar lättillgängligt på ovansidan eller framsidan, så att du kan spänna åt bandet utan att sträcka dig. Om spännbandet har krokar i ändarna fästes dessa i lämpliga ankarpunkter, på släpet eller en annan stabil punkt.
 
Öppna spännet helt och för den lösa änden igenom spännet, utan att vrida på bandet. Spänn åt något av egen kraft och lås spännet. Nu kan du pumpa med spännet för att uppnå den stramhet på bandet du önskar. Avsluta med att låsa fästet i platt läge.

Hur lossar man ett spännband?

Innan du lossar spännbandet, se till att lasten står stabilt på egen hand. För att lossa ett fastspänt spännband placerar du spännet i upprätt läge, drar säkerhetslåset uppåt och för spännet framåt. Nu kan du dra ut den lösa änden av bandet.

Surrning- och brottstyrka spännband

Det finns olika mått på hur hög belastning ett spännband klarar av. Brottstyrka syftar på den belastning ett nytt band klarar av utan att gå av när ändarna dras rakt från varandra. Surrningsstyrkan är dubbelt så stor som brottstyrkan, eftersom den syftar på styrkan i spännbandets båda surrningspunkter.

Märkning på spännband

Spännband måste uppfylla kraven i EU-standarden EN 12195-2. Enligt denna standard måste alla spännband ha en märkning med information om:
  • Lastsurrningskapacitet (LC): Anges i daN och syftar på surrningsvärdet mellan ändbeslagen. Den styrka man räknar med vid så kallad loopsurrning eller rak surrning.
  • Standard Handkraft (SHF): Den handkraft som spännbandet i fråga är tillverkat för. Normalt sett 50 daN.
  • Standard inspänningskraft (STF): Inspänningskraften som uppnås när spännbandet dras åt med angiven Standard handkraft. Relevant för beräkning av överfallssurrning.

Vårt sortiment av spännband

Hos Arno-remmen hittar du spännband för alla användningsområden, och vi erbjuder specialtillverkade lösningar för alla behov. I vårt sortiment av spännband hittar du kvalitetssäkrade surrningar för olika belastning och ändamål. Se även vårt utbud av enkla spännremmar i olika längder, färger och utföranden.

Har du en fråga som inte besvaras här?

Fyll i formuläret så återkommer vi så snart vi kan!